درباره مطالبی پیرامون وبگاه


در این قسمت اطلاعاتی در مورد موضوعات مرتبط با وبگاه بیان شده است. یکی از اهداف، آشنایی با جنبه‌های کاری می‌باشد. کاربران چه حرفه‌ای و چه غیرحرفه‌ای به دانستن ابعاد یک کار علاقه‌مند هستند. هدف دیگر ارایه دانستنی‌هایی است که شاید آگاهی کاملی از آنان وجود ندارد. سعی بر این بوده که به همان اندازه کارکرد، دانش نیز ارایه شود.

همانگونه که در قسمت پروژه خواهید دید، این کار بسیار نوآورانه و جدید می‌باشد. همچنین برای انجام این پروژه از فن‌آوری‌های روز استفاده گردیده است. یک تفاوت اثری جدید با کاری کلیشه‌ای در تمایل به توسعه می‌باشد. پدیدآورندگان با همان شور و اشتیاق اولیه، نسبت به پیشرفت و رفع نقایص کوشا هستند. بهبود و افزودن امکانات بیشتر، اولویت اصلی آی زیج می‌باشد. راهبرد آی زیج داشتن نقاط قوت در تمامی عرصه‌های ممکن است. بنابر این دریافت بازخورد استفاده‌کنندگان یکی دیگر از انگیزه‌های این قسمت است.

در ادامه برای هر موضوع بخشی وجود دارد. در صورت وجود مطالب بیشتر، در انتهای بخش یک پیوند برای اطلاع از جزییات بیشتر موجود است. امید است این وبگاه برای کاربران مفید واقع شده و موجبات خشنودی آنان را فراهم نماید. هرگونه بازخوردی چه مثبت و چه منفی باعث خشنودی ما خواهد بود. برای تماس با ما گزینه تماس را کلیک کنید.

پروژه

بیشتر وبگاه‌های کنونی بخصوص در ایران فاقد پردازش اطلاعات هستند. البته در مواردی به صورت محدود مانند فروش کالا از پردازش استفاده می‌کنند. این دسته از وبگاه‌ها از وب تنها به صورت یک رسانه بهره می‌جویند. البته رسانه‌ای که امروزه در کف دست هر فرد قابل دسترس است. قدرت رسانه‌ای وب به همراه امکان پردازش اطلاعات فرصتی بزرگی را فراهم می‌کند. فرصتی که کارآفرینان می‌توانند ایده‌های خود را به صورت نرم‌افزار در دسترس عموم قرار دهند. بدون آنکه نگران باشند نرم‌افزار آنان به سرقت خواهد رفت. این امر موجبات توسعه، شکوفایی و گسترش ایده‌ها را فراهم می‌کند.

یکی از وجوه تمایز آی زیج، قدرت پردازش اطلاعات و به ویژه پردازش گرافیکی می‌باشد. در واقع این وبگاه یک نرم‌افزار است که بر روی وب قرار گرفته است. ماهیت آی زیج در اصل، نرم‌افزار به عنوان خدمت(SaaS یا Software as a Service) می‌باشد. پدیده‌ای جدید که بیشتر غول‌های نرم‌افزار دنیا در حال حرکت به سوی آن هستند. ممکن است نام‌های Google Docs یا Office 365 را شنیده باشید. اینها نمونه‌هایی از این نوع نرم‌افزار هستند. حتی این روزها صحبت از تبدیل شدن سیستم عامل ویندوز به این صورت می‌باشد. در طرح جدید یک ویندوز رایگان در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. امکانات این سیستم عامل بر روی وب و به صورت خدمت قابل خرید خواهد بود. مایکروسافت در فوریه 2015 نام Windows 365 را برای خود رزرو کرد.

Software as a Service
Software as a Service

پروژه آی زیج به صورت خلاصه، آمیزه‌ای از دانش و هنر می‌باشد. برنامه‌نویسی، طراحی وب، گاه‌شماری، طراحی تقویم تنها موضوعاتی اصلی هستند. استفاده موثر و بهینه از این موارد است که این کار را خاص و نادر می‌کند. این موضوع مورد تایید حرفه‌ای‌ها است. کسانی که در این زمینه به صورت تخصصی کار کرده‌اند و همچنین افرادی که با وب تماس زیادی دارند و از وبگاه‌های گوناگون استفاده می‌کنند.

گرچه آی زیج در حال حاضر با Google Docs یا Office 365 قابل مقایسه نیست، اما این قابلیت را دارد تا حتی جهانی شود. پدیدآورنگان تمامی سعی خود را برای ارایه کاری موثر و مفید انجام داده‌اند. گرچه این تلاش ادامه دارد ولی کاربران با حمایت خود می‌توانند آن را سرعت بخشند. شاید در آینده‌ای نزدیک آی زیج از مرزهای ایران فراتر رود.

بیشتر بخوانید ...

واژه آی زیج

آی زیج از دو کلمه آی و زیج تشکیل شده است. یکی از معانی آی در فارسی، صوتی برای جلب توجه می‌باشد. کلمه‌ای که بیشتر فروشندگان آن را برای فروش کالاهای خود به کار می‌برند. آی در واقع به معنی کلمه "بیا" است. جلمه "به اینجا آی" یا "با من به سخن آی" معنی را روشن می‌کند. همچنین در انگلیسی آی به معنی من و اول شخص می‌باشد. زیج نیز به طور ساده به معنی تقویم بوده که معنی دقیق آن در ادامه آمده است. آی زیج در مجموع یعنی دعوت برای تقویم‌های شخصی.

زیج به کتاب یا جداول نجومی اطلاق می‌شده است. منجمان، احوال، حرکات و محاسبات ستارگان و اجرام آسمانی را در زیج مشخص می‌کردند. در قدیم معمولاً یکی از نتایج زیج‌ها در گاه‌شماری بود. یعنی نظام شمارش روز، ماه و سال یا به عبارت دیگر تقویم که در عمل استفاده می‌شد. همبستگی زیادی بین زیج و تقویم وجود داشت. این دو واژه تقریبا در یک راستا مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

نمونه‌ای از زیج
نمونه‌ای از زیج

زیج‌ها مجموعه رصدها و محاسباتی بودند که مبنایی برای استخراج، تدوین و تصحیح تقویم به حساب می‌آمدند. زیج‌هایی مانند زیج شهریاری، زیج اُلغ‌بیگ و یا زیج ایلخانی برای نمونه قابل ذکر هستند. بطور معمول حکومت‌ها برای اداره کردن امورات مملکتی نیاز به گاه‌شماری داشتند. اندازه‌گیری زمان، پیش بینی فصل‌ها و حتی برخی پدیده‌های طبیعی مانند خورشید گرفتگی یا ماه گرفتگی از کابردهای گاه‌شماری بوده و هست. به همین منظور دانشمندانی را موظف به تدوین زیج‌ها می‌کردند. نام حاکمان یا حکومت‌ها در نامگذاری این زیج‌ها و اکثر زیج‌ها کاملاً مشهود می‌باشد.

کلمه زیج در زمان تسلط زبان عربی بر علوم استفاده می‌شده و از فارسی گرفته شده است. اصل این کلمه به قول برخی زیگ و برخی دیگر(مانند بیرونی در قانون مسعودی) زِه مشخص شده. البته این احتمال هم داده شده که زیگ صورت قدیمی‌تر زه باشد. به هر حال اصل کلمه زیج به معنی ریسمان بوده است. به تدریج با توسعه معنایی آن، به رشته‌های موازی تارهای پارچه اطلاق گردیده. به دلیل مشابهت خطوط یک جدول عددی به تارها در کارگاه بافندگی، اینگونه جداول نیز به همین نام خوانده می‌شده. واژه زیج از فارسی یا عربی به صورت زِزی وارد یونانی بیزانسی و به صورت زیک یا ازیک(از الزیج) وارد لاتینی قرون وسطایی و در نهایت به صورت Zij وارد لاتین شده است.

تقویم‌ها

ایرانیان شاید از جمله معدود ملت‌هایی باشند که در طول سال از سه نوع تقویم یا گاه‌شماری استفاده می‌کنند. تقویم هجری شمسی که تقویم ملی و فراگیر است. تقویم هجری قمری که به خاطر رویدادها و مناسبت‌های دینی و مذهبی استفاده می‌شود. همچنین تقویم میلادی نیز که کاربرد بین‌المللی دارد.

سه نوع گاه‌شماری در تقویمی ایرانی
سه نوع گاه‌شماری در تقویمی ایرانی

این خصوصیات نشانگر تاریخ، قدمت و نبوغ مردمان این کشور است. چرا که اولا تقویمی دقیق، علمی و طبیعی را به عنوان تقویم ملی دارند. دوما این تقویم شمسی را با تقویمی قمری تکمیل می‌کنند. در آخر بدون آنکه مزیت‌های دو تقویم قبلی را از دست بدهند(منسوخ با به عنوان تقویم محلی قلمداد کنند)، تقویم میلادی را نیز در کنار دو تقویم دیگر مورد استفاده قرار می‌دهند.

اهمیت تقویم هجری شمسی در مطابقت با فصل‌ها و پدیده‌های طبیعی است. ابتدای این تقویم با ابتدای بهار همراه می‌باشد. ابتدای بهار در اصل یک پدیده نجومی است. یعنی زمانی که زمین در مدار خود به نقطه خاصی می‌رسد. این ویژگی هم باعث دقت و هم مبنای علمی آن را مشخص می‌کند.

ما در سیاره‌ای زندگی می‌کنیم که علاوه بر خورشید، ماه نیز بر آن تاثیر دارد. خورشید فصل‌ها را به وجود می‌آورد اما ماه نیز منشا تغییراتی می‌باشد. ماه به علت نزدیکی به زمین اثراتی مهمی روی زمین می‌گذارد که نمونه آن جذر ومد است. داشتن یک تقویم بر اساس حرکت ماه به دور زمین می‌تواند بسیار مفید باشد. علاوه بر این تقریبا تمام رویدادهای مذهبی ایران بر اساس تقویم هجری قمری است. این مورد اهمیت زیادی به این تقویم می‌دهد.

تقویم میلادی در سطح دنیا توسط بسیاری از کشورها پذیرفته شده است. پذیرش بین‌المللی، این تقویم را برای برخی حرفه‌ها الزامی می‌کند. علاوه بر این مورد تخصصی، بعضی از رویدادهای ملی ما نیز بر اساس تقویم میلادی می‌باشند. روز کارگر و میلاد حضرت مسیح(ع) از این جمله هستند. بنابر این تقویم میلادی یکی از ملزومات گاه‌شماری کنونی ایران است.

بیشتر بخوانید ...